A doua execuție în Iran, în urma protestelor antiguvernamentale. Bărbatul avea 23 de ani
Iranul a anunțat că a spânzurat în public un tânăr de 23 de ani în ceea ce reprezintă a doua execuție legată de recentele proteste antiguvernamentale.
Două execuții în Iran, după protestele masive
Majidreza Rahnavard, în vârstă de 23 de ani, a fost spânzurată luni dimineața devreme în orașul Mashhad, a anunțat sistemul judiciar.
Un tribunal l-a condamnat pentru „dușmănie împotriva lui Dumnezeu” după ce a constatat că a înjunghiat mortal doi membri ai Forței paramilitare de rezistență Basij.
Rahnavard a fost spânzurat la doar 23 de zile de la arestarea sa.
Grupurile pentru drepturile omului au avertizat că protestatarii sunt condamnați la moarte în urma unor procese simulate, fără un proces echitabil.
Mama sa nu a fost anunțată de execuție decât după moartea sa.
Familia sa a primit apoi numele unui cimitir și un număr de parcelă. Când au apărut, agenții de securitate îi îngropau corpul.
Agenția de știri Mizan, aparținând sistemului judiciar, a declarat că Rahnavard a fost spânzurat „în prezența unui grup de cetățeni din Mashhadi” și a postat mai multe fotografii dinainte de răsărit care ar fi arătat execuția. Zeci de membri ai forțelor de securitate au asistat la execuție.
Nu i-a fost acordat dreptul la un avocat
Lui Rahnavard i s-a refuzat un avocat ales de el pentru procesul său. Avocatul care i-a fost acordat nu a prezentat nicio apărare.
Mizan a raportat anterior că acesta a fost acuzat că a înjunghiat mortal doi membri ai Basij pe o stradă din Mashhad la 17 noiembrie. Basij este o forță de voluntari desfășurată adesea de autoritățile iraniene pentru a reprima disidența.
Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul organizației Iran Human Rights, cu sediul în Norvegia, a declarat pe Twitter că sentința lui Rahnavard s-a bazat pe „mărturisiri forțate, după un proces extrem de incorect și un proces-spectacol”.
„Această crimă trebuie să fie întâmpinată cu consecințe grave pentru Republica Islamică”, a spus el, adăugând că există un „risc serios de execuție în masă a protestatarilor”.
Protestele conduse de femei au fost declanșate de moartea în arest a lui Mahsa Amini, o femeie de 22 de ani care a fost reținută de poliția morală la 13 septembrie pentru că ar fi purtat hijab-ul, sau vălul, „în mod necorespunzător”.
Acestea s-au răspândit în 161 de orașe din toate cele 31 de provincii și sunt văzute ca una dintre cele mai grave provocări la adresa Republicii Islamice de la revoluția din 1979 încoace.